ingatlan-értékbecslés

Ingatlanforgalmi szakvélemény (értékbecslés) készítése során mindig abból a feltételezésből indulok ki, hogy a kirendelő bíróság, hatóság illetve a megrendelő szervezet ügyintézője vagy a megrendelő magánszemély (család) nagy valószínűséggel nem ért az ingatlanok értékének meghatározásához, hiszen ezért fordult hozzám segítségért. Ugyanakkor feltételezem azt is, hogy megnyugtató és visszaellenőrizhető módon szeretné megtudni, hogy azt a bizonyos számszaki értéket milyen gondolatmenet és számítások eredményeként állapítottam meg. Úgy vélem, ez egy teljesen jogos elvárás!

Ezt az elvárást szem előtt tartva az értékbecsléseim szakszerűek, ugyanakkor mégiscsak közérthető módon vannak megfogalmazva, az általános szakértői gyakorlattól eltérően kimondottan olvasmányosak. A szakvélemény részét képező táblázataim is jól értelmezhetőek. A számításokhoz felhasznált adatokat és azok forrását – amennyiben nem védett adatokról van szó – a szakvéleményben minden esetben visszaellenőrizhető módon megadom. A számítások menetét pontosan megmagyarázom, leírom azt, hogy mit mivel osztottam, szoroztam stb. és miért tettem mindezt.

Összességében véve úgy ítélem meg, hogy az általam készített ingatlanforgalmi szakvélemények tartalmilag túlmutatnak az általánosan elvárt és alkalmazott szakmai követelményeken, de azért nem túlburjánzóan dokumentáltak. És nem csak jók, hanem úgy is néznek ki! Néhány hónappal ezelőtt, amikor átnyújtottam egy hölgy megrendelőmnek a színes fotókkal és táblázatokkal illusztrált, spirálozott, igazságügyi szakértőként aláírt, szakértői bélyegzőmmel lepecsételt, hitelesítő cérnával átfűzött dokumentumot, akkor az első mondata így szólt: „Hű de szép!” Szerintem meg nem csak szép, hanem jó is volt.

 

Itt küldjön üzenetet: