igazságügyi értékbecslés, ügyvédi irodák

Ha ügyfelének igazságügyi szakértőt keres, vagy egy igazságügyi szakértővel szeretne konzultálni egy konkrét szakkérdésben, most jó helyen jár.

Szélesebb körű szakmai végzettségeim (építőipari igazságügyi szakmérnök, költségszakértő, építési műszaki ellenőr) ellenére a hatályos jogszabályok értelmében igazságügyi szakértői jogosultságom kizárólag ingatlan-értékbecslési szakterületre terjed ki. Ezen belül is csak telkek, lakások és felépítményes ingatlanok (családi házak, ipari telephelyek, üzlethelyiségek, szállodák, üdülők stb.) jelenlegi és múltbéli értékének meghatározására vagyok jogosult.

Amennyiben a feladat részben termőföld vagy erdő értékének meghatározására irányul, akkor ilyen ingatlanok értékelésére jogosultsággal rendelkező igazságügyi szakértő kollégákat a feladatba be tudok vonni. Építési költségekre vonatkozó szakkérdések problémásak lehetnek, ezeknél ugyanis felmerülhet a túlterjeszkedés gyanúja. (Megjegyzem, hogy van olyan ingatlan-értékbecslési módszer, amikor kimondottan építési költségek alapján végezzük el a számításokat, tehát ott fel sem merülhet ez a kérdés.)

Korábbi tapasztalataim

A legnagyobb gyakorlati tapasztalatokkal lakóingatlanok értékelésében rendelkezem, ennek alapvetően az az oka, hogy az ilyen típusú ingatlanokból van a legtöbb az országban és a különféle jogi eljárások is ezeket érintik leginkább. A szakmai gyakorlatomban természetesen előfordultak már más típusú ingatlanok (ipari telephelyek, raktárak, befejezetlen építési beruházások) is, illetve nem csak peres eljárásokhoz, hanem peren kívüli (pert megelőző) tárgyalásokhoz kapcsolódóan is készítettem már szakvéleményeket.

Volt olyan peres eljárás is a gyakorlatomban, amikor az alperes ügyvédje a velem folytatott szakmai konzultáció segítségével készítette fel ügyfelét arra az eshetőségre, amikor a bíróság esetleg egy igazságügyi szakértőt fog kirendelni szakkérdések (lakóépület különböző időponti értékeinek) eldöntése céljából. – Hogyan fog gondolkodni és előreláthatólag milyen választ fog adni a kirendelt szakértő?

Ezért érdemes keresni

Magán megbízás esetén is mindent elkövetek annak érdekében, hogy szakvéleményem aggálymentes, független és védhető legyen. Ez nálam alapelv! Az általam készített szakvélemények jól dokumentáltak, azokban az alkalmazott módszertan és a számítások menete részletesen leírt, ezért azok az érintettek részéről is visszaellenőrizhetők. A szakvéleményben a felhasznált adatok forrása szintén visszaellenőrizhető módon megadott.

Az értékbecsléseket a hazai és a nemzetközi gyakorlatban jelenleg általánosan elfogadott szakmai irányelvek, hatályos szabványok és jogszabályok figyelembevételével készítem.

Amennyiben sikerült az érdeklődését felkeltenem, illetve lát lehetőséget a velem történő együttműködésre, akkor megtisztelő megkeresését napközben a 06 (20) 292-6301 telefonszámon, vagy bármikor a tothj@hazavato.hu e-mail címen várom. Most azonnal is üzenhet nekem az alábbi űrlap kitöltésével. Írásos megkeresésére 24 órán belül reagálni fogok.

Itt küldjön üzenetet: